
Czekoladowy problem
17 listopada 2014, 12:36Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri

Czy to na pewno bozon Higgsa?
10 listopada 2014, 11:19W ubiegłym roku w Wielkim Zderzaczu Hadronów odkryto cząstkę, która ma być bozonem Higgsa. Jednak grupa naukowców twierdzi, że to wcale nie musi być poszukiwana Boska Cząstka.

Interwencja dietetyczna odwraca związane z wiekiem pogorszenie pamięci
27 października 2014, 11:42Flawanole kakao odwracają związane z wiekiem pogorszenie pamięci u zdrowych starszych dorosłych.

Uważniejsi mają zdrowsze serce
24 października 2014, 13:12Nowe studium uważności (ang. dispositional mindfulness) oraz 7 wskaźników zdrowia sercowo-naczyniowego wykazało, że osoby bardziej zwracające uwagę na aktualne uczucia i doświadczenia mają się lepiej.

Modele klimatyczne zawyżają ilość CO2
20 października 2014, 13:22Grupa amerykańskich uczonych twierdzi, że powszechnie używane modele klimatyczne zawyżają przyrost CO2 w atmosferze o około 16%. Nieprawidłowo szacują bowiem ilość dwutlenku węgla pochłanianego przez rośliny
Określono optymalną wielkość cząstek nanoleków przeciwnowotworowych
17 października 2014, 06:29Zespół prof. Jianjuna Chenga z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign określił optymalną wielkość cząstek dla nanoleków przeciwnowotworowych.

Nowy test do różnicowania guzów jajnika
16 października 2014, 11:20Naukowcy z Imperial College London i Uniwersytetu Katolickiego w Leuven opracowali nowy test ADNEX, który pomoże lekarzom lepiej diagnozować guzy jajnika i wybierać odpowiednie leczenie.

Ryby przesuwają się w kierunku biegunów
13 października 2014, 12:50Do 2050 r. z tropików zniknie duża liczba ryb - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej.
Zaproponowano pierwszy neurofizjologiczny model wyczuwania przez ludzi wilgoci
3 października 2014, 10:50Zgodnie z proponowaną teorią, uczymy się postrzegać wilgoć przy kontakcie skóry z mokrą powierzchnią i poceniu dzięki wielozmysłowej integracji sygnałów termicznych i dotykowych. Dotąd nie potrafiono jednak określić wkładu wskazówek dotykowych i termicznych oraz sposobu ich integrowania przez układ nerwowy. Ostatnio naukowcy zaproponowali hipotezę, że głównym procesem leżącym u podstawy wrażliwości na wilgoć jest centralna integracja zimna i mechanowrażliwości, wspomagana przez aferentne włókna A.

Alkohol sprawia, że dla mężczyzn uśmiechy stają się bardziej zaraźliwe
30 września 2014, 13:35Spożycie alkoholu sprawia, że mężczyźni bardziej reagują na uśmiechy innych osób ze swojej grupy społecznej.